• Υγειονομική προειδοποίηση 28 Φεβρουαρίου 2020 Coronavirus στην Ιταλία

    Προειδοποίηση – Επίπεδο 3, αποφύγετε μη αναγκαίο ταξίδι – Ευρεία πληθυσμιακή διασπορά 

    Προειδοποίηση – Επίπεδο 2, Αυξημένες προφυλάξεις πρακτικής

    Παρακολουθήστε – Επίπεδο 1, Συνήθεις προφυλάξεις πρακτικής

    Βασικά σημεία


    Το CDC συνιστά στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν όλα τα μη αναγκαία ταξίδια στην Ιταλία.

    • Υπάρχει ευρείας διασποράς εξελισσόμενη επιδημία   της νέας αναπνευστικής νόσου  (COVID-19) που προκαλείται από το νέο κορονα-ιό, και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.
    • Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις δυνητικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

     

    Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση;

    Το CDC συνιστά στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν όλα τα μη αναγκαία ταξίδια στην Ιταλία. Υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε επαρκή ιατρική περίθαλψη στις πληγείσες περιοχές.

    Ο νέος κορονα-ιός προκαλεί επιδημική έκρηξη της αναπνευστικής νόσου (COVID-19) στην Ιταλία. Η νόσηση από τον ιό κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Τα σημεία και τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια. Ο πονόλαιμος έχει επίσης αναφερθεί σε ορισμένους ασθενείς. Μερικοί ασθενείς έχουν επίσης αναφέρει διάρροια χωρίς άλλα συμπτώματα. Ο νέος κορονα-ιός έχει προκαλέσει σοβαρή νόσο και θάνατο σε ένα ποσοστό ασθενών, που εμφάνισαν πνευμονία. Οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση δεν είναι ακόμη σαφείς, αν και οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

     

    Τι μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους;

    Το CDC συνιστά να αποφεύγεται το μη απαραίτητο ταξίδι.

    Μην ταξιδεύετε στις επαρχίες Λομβαρδία και Βένετο λόγω του υψηλού επιπέδου διασποράς του ιού και της ύπαρξης τοπικών μέτρων καραντίνας. Μεγάλος αριθμός περιστατικών εξακολουθεί να αναφέρεται από τις περιοχές αυτές στη βόρεια Ιταλία, που αποτελούν την πηγή των περισσοτέρων περιστατικών στη χώρα. Περιστατικά σε άλλες χώρες συνδέονται επίσης με αυτές τις περιοχές τις Ιταλίας.

     

    Εάν πρέπει να ταξιδέψετε:

    • Αποφύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα.

    • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

    • Συζητήστε τα ταξίδια με το γιατρό σας. Οι ηλικιωμένοι και οι ταξιδιώτες με χρόνιες παθήσεις ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για πιο σοβαρές ασθένειες.

    • Καθαρίστε συχνά τα χέρια σας με το πλύσιμο με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιώντας αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλ 60% -95%. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε σαπούνι και νερό εάν τα χέρια είναι βρώμικα.

      • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίζετε τα χέρια μετά τη μετάβαση στο μπάνιο. πριν το φαγητό  και μετά το βήχα, το φτέρνισμα ή το φύσημα της μύτης σας.

      • Οι προμήθεια απολυμαντικών χεριών, μαντηλιών, μασκών και άλλων προϊόντων υγιεινής ενδέχεται να είναι δυσχερής, οπότε σκεφτείτε να τα φέρνετε μαζί σας.

    • Προσέξτε την υγεία σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και για 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας.

     

     

    Πληροφορίες υγείας για ταξιδιώτες από την Ιταλία

    Αν ταξιδέψατε στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ημερών και αισθάνεστε άρρωστοι με πυρετό ή βήχα ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή:

    • Πάρτε τη θερμοκρασία σας.

    • Ζητήστε ιατρική συμβουλή. Καλέστε πριν πάτε στο ιατρείο ενός γιατρού ή στο τμήμα επειγόντων περιστατικού του νοσοκομείου. Εξηγήστε τους για το πρόσφατο ταξίδι σας και τα συμπτώματά σας.

    • Αποφύγετε την επαφή με άλλους.

    • Μην ταξιδέψετε ενώ είστε άρρωστοι.

    • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μαντήλι ή το μανίκι (όχι τα χέρια σας) όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.

    • Καθαρίστε συχνά τα χέρια σας με πλύσιμο με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιώντας απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλη 60% -95% αμέσως μετά το βήξιμο, το φτέρνισμα ή το φύσημα της μύτης σας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό εάν τα χέρια είναι βρώμικα.

     

    Πληροφορίες για τον υγειονομικό

    Οι υγειονομικοί θα πρέπει να λαμβάνουν λεπτομερές ταξιδιωτικό ιστορικό σε ασθενείς με πυρετό ή οξέα αναπνευστικά συμπτώματα . Για τους ασθενείς με αυτά τα συμπτώματα, που ήταν στην Ιταλία και είχαν εκδηλώσει ασθένεια μέσα σε 2 εβδομάδες από την επιστροφή τους, θεωρείστε πιθανό το νέο κορονα-ιό και ενημερώστε άμεσα το τον ΕΟΔΥ και το Νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής σας.

    Αν και οι τρόποι μετάδοσης δεν έχουν προσδιοριστεί οριστικά, το CDC συνιστά πολύ προσεκτική προσωπική προσέγγιση των υπό έλεγχο ασθενών. Ζητήστε από αυτούς τους ασθενείς να φορέσουν μάσκα προσώπου μόλις εντοπιστούν. Αξιολογείστε κλινικά τον ασθενή σε απομονωμένο χώρο με κλειστή την πόρτα, ιδανικά σε θάλαμο απομόνωσης νόσων αερογενούς μετάδοσης, εάν υπάρχει. Το προσωπικό που εισέρχεται στο δωμάτιο θα πρέπει να χρησιμοποιεί συνήθεις προφυλάξεις, προφυλάξεις επαφής και προφυλάξεις που εκπέμπονται από σταγονίδια και να χρησιμοποιεί προστασία ματιών με γυαλιά και μάσκα προσώπου. 

    Για περισσότερες οδηγίες στον έλεγχο λοιμώξεων για υγειονομικούς επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του CDC (CDC infection control webpage)

     

Photostream